Jdi na obsah Jdi na menu

Co dělal Spolek přátel Smečna a širého okolí?

 

    Co dělal Spolek přátel Smečna a širého okolí?
 
    V sobotu 14. dubna t.r. dokončilo pět členů Spolku přátel Smečna a širého okolí úpravu okolí pyrámu u Ovčína. Na pěti místech spálili haldy křoví a větví   a vysbírali igelity, PET lahve a sklo. Od pyrámu či Martinického obelisku je zprůchodněna asi metr široká cesta podél pole k lipové aleji. Jen při cestě od silnice ke Kačici zůstaly tři hromady kamenů, plastů z auta a domácích odpadků, které sem v minulých letech zavezli nějací „milovníci pořádku ve svém domečku“.
    V nejbližších dnech bude k pyrámu umístěna deska s informacemi o historii této památky a s textem, který byl umístěn na jeho čtyřech stranách.
    Dobrý pocit ze záměru zlikvidovat náletové stromy a křoví kolem této historické památky a „zviditelnit“ ho lidem jsme měli při sobotní brigádě. Během pár hodin sem dojeli a došli tři skupiny turistů, které chtěli vědět, co se to tady „objevilo v posledním měsíci“. Ze silnice je to nyní pěkně vidět a lidé si ho všímají!
      Dík patří panu Karlu Podrackému a jeho kamarádům, kteří na kácení pracovali několik měsíců. Odvezli si palivové dřevo, které jim někteří lidé závidí.
     V příštím roce bychom rádi zprůchodnili bývalou polní cestu od pyrámu k lesu, která byla zasypána kameny a betonem při stavbě vodovodu a je zarostlá křovím.
     Členové spolku věří, že provizorní cesta podél pole nezaroste a bude sloužit Smečeňákům a turistům, kteří sem zamíří a podívají se na Smečno od západu.
 
E. Ničová       
       
 

Statistiky

Online: 5
Celkem: 394448
Měsíc: 7963
Den: 695