JAN PROKOP MAYER – hraběcí zahradník

nar. 2. 7. 1737 ve Smečně

Zemřel 25. 7. 1804 ve Würzburgu v Německu (Bavorsko)

Vyučil se zahradníkem ve Smečně u hraběte Františka Michala hraběte Bořity z Martinic. (V té době byla postavena salla terena a park se sochami I.Platzera.) V r. 1770 ve 33 letech odešel do Bavorska města Würzburgu. Zde jako dvorní zahradník u knížete - biskupa Adama Fridricha von Seinsberga, působil i jako zahradní architekt. V letech 1776 až 1780 publikoval díla o ovocných stromech a zahradní architektuře.

Ve Würzburgu žil až do smrti 25.7.1804. Jeho působení ve Würzburgu je oceněváno, neboť v r. 2007 udělali o něm a jeho zahradnické práci a zahradnické architektuře výstavu.

V 19. století u zámků a paláců byla vysoko postavena funkce zahradníka. Vyučení trvalo tři roky, někteří chodili do ciziny načerpat vědomosti a vraceli se s poznatky, které rozvíjeli ve šlechtických zahradách. Ve sklenících se pěstovali květiny dovezené z Asie a Ameriky, cizokrajné stromy a vzkvétala zahradní architektura parků a zahrad. Jednotliví vrchní zahradníci se zaměřovali dle finančních možností majitelů na šlechtění a pěstování různých druhů rostlin, např. orchideje, azalky (také ve Smečně), vzácné stromy a keře atd. - O tomto hraběcím zahradníku se zmínil Jaromír Tlustý na přednášce 2.3.2019 v Grandu „Zahradníci a jejich mecenáši v 19. století“. O zámeckých zahradnících vyjde kniha asi za 4 roky.