Jdi na obsah Jdi na menu

P a m á t k y Smečna – 1. část

P a m á t k y Smečna – 1. část

Město Smečno se má čím pochlubit návštěvníkům, které přiláká jeho dominanta zámek a kostel, vzhlížející do širokého okolí. Pro smečeňáky je však občas dobré připomenout i další památky, které zde máme a měli bychom si jich vážit a chránit je.

Nejcennější je BAROKNÍ SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE z r. 1744 dal zhotovit hrabě František Michal z Martinic. Architektonický návrh podstavce je od Kiliána Ignáce Dienzenhofera a horní část od Ignáce Platzera. V letošním roce byly zničené části restaurovány. /2012/

SOCHA SV. JANA NEPOMUCKÉHO z r. 1726 je u kostela, dříve byla blíže památné lípy a říkalo se zde u „Jáníka“. 10.7.1921 byla socha svalena na zem a hlava hozena do vedle stojící duté lípy. Tak tuto událost poznamenal děkan Josef Dvořák. Socha byla opravena a přemístěna do zámeckého parku k salla terreně. V r. 2001 byla zrestaurována a v r. 2002 umístěna před kostel.

SOCHA SV. DONÁTA od Ignáce Platzera z r. 1740 stále v polích u Ovčína obklopena lípami. Hlava byla 22.7.1921 uražena a 23.7.1921 byla účetním ze zámku předána do kanceláře. Torzo zůstalo zde dále a větve stromů ho soustavně ničily. Po vyzvednutí a zrestaurování v r. 2000 byla kompletní socha umístěna před faru.

MARTINICKÝ OBELISK u Ovčína zvaný „pyrám“ je z r. 1847 z žehrovického pískovce. Dříve zde byly kovové nápisy „Muži o krále a říši radou i skutkem – v poli jak v míru velezasloužilému Karlu hraběti Clamu Martinicovi, kmene rodné českého ratolesti a vlastenců záštitě a ozdobě, jeho výtečných zásluh ctitelové, věrní služebníci – na paměť pomník ten postaven. L.P.MDCCCXLVII.“

OBELISK S KŘÍŽEM – renesanční – z r. 1607 – v Kačické ul. vedle školy – na počest vymýcení víry podobojí a pokatoličtění panství. Na obelisku jsou erby Martinický a Šternberský.

KAMENNÝ KŘÍŽ stál původně pod Bránou u rybníka směrem ke Slanému. Tesal ho kameník Čížek z Kamenných Žehrovic a z tamního kamene. Kříž byl vysvěcen 7.5.1861. Byl asi 8 m vysoký a kříž byl poničen nákladním autem někdy kolem r. 1970. Zbytky byly přemístěny na faru. Spodní část byla odstraněna při budování

autobusové zastávky. Po zrestaurování a doplnění betonovým malým křížem byl umístěn napřed před kostel a v r. 2002 do zámeckého parku k salla terreně.

TORZO tj. jen poprsí sv. JANUARISE s mitrou je posazeno na rohové zdi u posledního domu po pravé straně směrem ke Kačici (kde dříve byla lesní školka). Postavit ho dal Adolf Bernard hrabě z Martinic r. 1733. Již v r. 1921 se uvádí, že je značně poškozené povětrnostními vlivy a kamením nezbedných kluků. Hlava uražena v listopadu 1921. Údajně byla na faře a později v klášteře ve Slaném, ale ztratila se.

SOCHA SV. JIŘÍ – na náměstí proti fi. Pešout. Je barokní z 18.stol.

Dva OBELISKY 11 m vysoké , sestavené z několika kusů žehrovického pískovce stojící před zámkem dal postavit r. 1700 uměnímilovný hrabě Jiří Adam z Martinic na paměť svého pobytu v Římě.

Zpracovala E.Ničová

 

Statistiky

Online: 12
Celkem: 394511
Měsíc: 8018
Den: 699