Jdi na obsah Jdi na menu

Co se psalo v Hlasu Smečna

 

 Co se psalo v HLASU Smečna v dubnu 1957:  
 
 -    11. duben se slavil jako Mezinárodní den protifašistických bojovníků. V ten den povstali političtí vězni a osvobodili koncentrační tábor Buchenwald. Všichni protifašističtí bojovníci spolu s lidem všech zemí okupovaných za druhé světové války nacisty manifestují proti válečným zločinům a připomínají osvobození. Veliká a slavná je tradice našeho boje proti fašismu. Za hranicemi vlasti ve Španělsku bojovali čeští lidé po boku republikánské armády, neboť boj o Madrid byl i bojem o Prahu. Svůj život položil ve Španělsku i smečenský občan S. Voráček, který se tam bojů zúčastnil. Lid se s fašismem nesmířil a přesto, že od války uplynulo 12 let a vyrůstá nová generace je třeba si čas od času tyto události připomenout. (nyní již není zmínka v kalendáři)
 
- Jarní slunko odkrylo všechen nepořádek po zimních měsících, a proto jako každoročně nastoupili naši občané národní směnu úklidu obce. V rekordním čase byly za pomoci traktoru státního statku odklizeny pomrzlé ořechy na náměstí, navezeno mnoho popele na cestičky a náměstí i ulice vzorně uklizeny. Více než 1000 hodin odpracovali naši občané na těchto pracích. Odměnou za to je nám všem příjemné prostředí v našem městě. Všichni však musíme nyní dbát, aby se čistota města udržela a na místě se vypořádat s těmi, kteří znovu chtějí dělat nepořádek. (stále stejné!)
 
- Po dobu dvou měsíců bylo Smečno vzrušeno záhadným zmizením jedenáctiletého Stáni Roháče. Po dlouhém pátrání byl nalezen mrtev v lese pod Skalkou. Dne 6. dubna doprovodili jej občané a spolužáci na cestě poslední. Nad hrobem promluvila vedoucí pionýrů. Škoda je tak mladého života, kterého zákeřná ruka zničila nemilosrdně život dítěte, stojícího teprve na prahu žití.
 
 - Smečno se připravuje k volbám do národního výboru, které budou 19.5. Město je rozděleno na 25 volebních obvodů, které jsou sdruženy do 3 okrsků. Volební komise byly instruovány a volební místnosti budou na MNV a v ústavu Charity. Všichni naši občané přistoupí k volebním urnám, aby projevili svoji svobodnou vůli, aby volili jednotnou kandidátku Národní fronty, kde je navrženo 25 kandidátů do MNV a dva do ONV a jedna soudružka do KNV.  Plnou třetinou se naše ženy budou podílet na správě obce. Budeme všichni volit tuto proto, že program naší Komunistické strany převzala celá Národní fronta, že naše strana a vláda nás vede všechny k lepšímu životu. Příslušníci strany a kandidáti ostatních složek jsou za svoji práci zodpovědni všem voličům a jejich společným úkolem je vybudování socialistického společenského řádu. (V tomto stylu jsou všechny články seznamující v novinách. Byl to r. 1957!)  
- A v květnu 1957 - Den voleb začíná…. Den plný slunce, radosti a vyskočil z postele a do volebních místností nahlíží vesele. Jdou lidé, lístky házejí za štěstí, mír a klid. Je konec panských nadějí, své ANO řekl lid….
    Již v předvečer voleb bylo veselo. Dechovka vesele vyhrávala a lampionový průvod dovedl nás na Skalku, kde byla zapálena hranice. Vesele bylo kolem ohně, když se rozezpívali a roztančili pionýři naší osmiletky. Teprve když uhasínaly plameny, rozcházel se lid do svých domovů, aby se ráno opět sešel    u volebních uren.
    Již před půl sedmou přijaly volební schránky první hlasovací lístky. Volili ti, kteří odjížděli autobusy ráno z obce do práce. Prvním voličem, byl šedesátčtyřletý soudruh Václav Hovorka a Kristina Kindlová, která volila poprvé. Po splnění čestné občanské povinnosti spěchala k autobusu, aby nastoupila službu v slánské nemocnici, kde je jako sestra zaměstnána. V sedm hodin již plynule přicházeli voliči a v 10 hodin již odvolilo 708 občanů. Téměř všichni volí manifestačně, jen mizivé procento voličů použilo zástěny.
   Radostná nálada v obci přispívala k zdárnému průběhu voleb. Do slavnostně vyzdobených volebních místností, kde u volebních schránek se střídají čestné stráže pionýrů, přicházejí svátečně oblečení občané a po obdržení kandidátek manifestačně hlasují.
   Z obrazu mezi květy shlíží milá tvář soudruha Pokorného, který se již nedočkal slavného dne voleb. Byly tři hodiny odpoledne, kdy do volební místnosti přišel poslední volič třetího obvodu V.Valtr. Byl na ranní směně a rovnou od autobusu přišel dát hlas svému kandidátu. Ve čtyři hodiny je všech obvodech téměř 100 % účast voličů, jen pár jich nevolilo.
 
E. Ničová – Spolek přátel Smečna a širého okolí
 

Statistiky

Online: 8
Celkem: 398625
Měsíc: 7973
Den: 458