Smečno ve filmu

Posel úsvitu

Poprve se Smečno objevilo ve filmu o slavném vynálezci Josefu Božkovi, který sestrojoval právě v našem městě roku 1815 svůj parní vůz za nemalé finanční podpory hraběte Clam-Martinice. Ve filmu byl spatřen pouze několika sekundový záběr na zámek.

Něžný barbar

Režisér Petr Koliha natočil film podle stejnojmenné knižní předlohy Bohumila Hrabala v roce 1988 taktéž na smečenském zámku, ze kterého se stala psychiatrická léčebna. V několika minutách můžeme krásně spatřit zámecké schody, nádvoří, nebo příkop, kde vystoupili herci Bolek Polívka, Jiří Menzel a Arnošt Goldflam. Z občanů si ve filmu zahrála Vlasta Kalvasová, Ladislav Macák, nebo také Miroslav Kuneš. Na schodiště byly přidány sochy z polystyrenu, v příkopu se zase obhospodařovalo uměle vytvořené políčko. Kvůli potížím se film ve Smečně natáčel několik dnů.

Hej,mistře - Česká mše vánoční

Kostel Nejsvětější Trojice také neunikl kameře filmařů. Československá televize Praha využila interiér kostela jako kulisu pro hudební ztvárnění nejznámějšího díla Jana Jakuba Ryby. V kostele se natáčelo v létě 1986, na televizních obrazovkách se mše objevila v zimě téhož roku. Důležité je opravdu upozornit, že znějící varhany v tomto pořadu nejsou smečenské, a stali se jen pouhou kulisou

Zvláštní bytosti

“Vítej v Sokolovně…” zní od herce Oldřicha Vlacha, coby vedoucího hospody k vysokému funkcionáři, hrajícího polský herec Jan Tasarz. V hospodě se setkáme s Jaromírem Nohavicou nebo Jaroslavou Pokornou, nechybí také široký smečenský komparz, např. pí. Kutilová, p. Piksa, Homola nebo Šváb. V tehdejší hospodě U Krkovičky (dnes Sokolovna u Pilařů) se film natáčel v létě 1989, vyšel až o rok později. Můžeme na záběrech hezky zpatřit interiér hospody, místnost s kulečníkem, předsálí a samotný sál.

Po strništi bos
Zatím poslední film, který se ve Smečně natáčel v září 2016 režisérem Zdeňkem Svěrákem, natočen v ul. 5. května na půdě domu čp. 400. Ve filmu jsou dohromady 4 scény.